Nastavlja se istraga protiv Aleksandra Simonovića, tužioca iz Banjaluke, zbog propusta koji su rezultirali brzim oslobađanjem doktora Darka Golića u prvostepenom postupku, gdje je optužen za seksualno uznemiravanje pacijenta.

Tužilac Aleksandar Simonović

Nastavak istrage protiv Aleksandra Simonovića, tužioca iz Banjaluke, zbog greške koja je dovela do brzog oslobađanja doktora Darka Golića u prvostepenom postupku, optuženog za seksualno uznemiravanje pacijenta, još nije završen.

Kancelarija disciplinskog tužioca još nije donijela odluku o pokretanju disciplinskog postupka, budući da istraga još nije okončana.

„Istraga je u toku u Kancelariji disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine. S obzirom na to da istraga još nije završena, disciplinski postupak trenutno nije pokrenut“, odgovorili su iz VSTS-a.

Osnovni sudija u Banjaluci je u septembru prošle godine odmah na prvom ročištu oslobodio doktora Darka Golića od optužbi za seksualno uznemiravanje pacijenta, jer prijedlog za krivičnim gonjenjem optuženog nije bio podnesen u zakonskom roku.

Tužilac koji je vodio slučaj bio je Aleksandar Simonović.

Banjalučki Osnovni sud je obrazložio da je tužilaštvo propustilo dostaviti prijedlog za krivično gonjenje Golića, koji je podnio oštećeni pacijent, u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za izvršioca i krivično delo.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a reagovala je nakon izvještavanja medija o ovom konkretnom slučaju.

„Želimo vas obavijestiti da Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog saveta Bosne i Hercegovine ranije nije primila pritužbu sa navodima iz vašeg upita, te je po službenoj dužnosti otvoren predmet protiv tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Aleksandra Simonovića“, naveli su iz VSTS-a.

Prema saznanjima medija, banjalučko tužilaštvo se žalilo drugostepenom Okružnom sudu u Banjaluci nakon prvostepene oslobađajuće presude.

Kako objašnjava izvor iz pravosuđa, greška je već napravljena, pa je vjerovatno da će Golić biti pravosnažno oslobođen optužbi za krivično delo.

Optužnica Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka tvrdi da je Golić, kao šef Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, 19. januara 2020. godine, između 19 i 22 sata, dok je obavljao operaciju na pacijentu M.Đ, poljubio oštećenog u lice sa ciljem zadovoljavanja svojih seksualnih strasti. Taj čin su primijetile medicinske sestre Klinike.

Kako je moguće da je u slučaju koji je privukao pažnju medija, banjalučko tužilaštvo i tužilac napravili ovako tešku grešku, trebalo bi utvrditi tokom istrage u razumnom roku.

 

IZVOR: Istraga protiv tužioca Aleksandra Simonovića u toku: Propusti doveli do oslobađanja poznatog doktora iz Banjaluke – Srpskainfo