Još nije okončana istraga protiv Aleksandra Simonovića, tužioca iz Banjaluke, zbog propusta koji su doveli do ekspresnog oslobađanja u prvostepenom postupku protiv doktora Darka Golića, optuženog za polno uznemiravanje pacijenta.

Tužilac Aleksandar Simonović

Protiv pomenutog tužioca formiran je u međuvremenu i predmet u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Kako istraga još nije okončana, Kancelarija disciplinskog tužioca nije donijela odluku o pokretanju disciplinskog postupka.

– Navedeni predmet je u radu Kancelarije disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da istraga još nije okončana, disciplinski postupak u ovom trenutku nije pokrenut – odgovorili su iz VSTS.

Sudija Osnovnog suda u Banjaluci u septembru prošle godine je odmah na prvom ročištu oslobodio banjalučkog anesteziologa Darka Golića, optužnice za polno uznemiravanje pacijenta, jer prijedlog za krivičnim gonjenjem optuženog nije bio podnesen u zakonskom roku.

Tužilac koji je zastupao ovaj predmet bio je Aleksandar Simonović.

Banjalučki Osnovni sud je obrazložio da je tužilaštvo propustilo da u zakonskom roku od tri mjeseca dostavi prijedlog za krivičnim gonjenjem Golića koji je podnio oštećeni pacijent.

Katastrofalan propust banjalučkog tužilaštva tako je doveo do oslobađajuće presude optuženom.

Iako je prijedlog za gonjenjem bio u tužilačkom spisu, nejasno je zbog čega ovaj prijedlog nije bio dostavljen nadležnom sudu u zakonskom roku.

– Sud je donio presudu kojom se odbija optužba za krivično djelo Polno uznemiravanje iz člana 170. stav 1. u vezi stava 3. Krivičnog zakonika Republike Srpske iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivično djelo – odgovorili su ranije iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS reagovala je nakon pisanja Srpskainfo o konkretnom slučaju.

– Želimo vas informisati da Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine prethodno nije zaprimila pritužbu sa navodima iz vašeg upita, te je po službenoj dužnosti registrovan predmet protiv tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Aleksandra Simonovića – naveli su iz VSTS.

Prethodno su i iz banjalučkog tužilaštva potvrdili da će o mjerama protiv Simonovića odlučiti nakon pravosnažnosti presude.

Prema saznanjima Srpskainfo, banjalučko tužilaštvo se nakon prvostepene oslobađajuće presude žalilo drugostepenom Okružnom sudu u Banjaluci.

Kako objašnjava naš izvor iz pravosuđa, propust je već napravljen, tako da će Golić najverovatnije biti i pravosnažno oslobođen optužnice za krivično djelo.

Prema optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, Golić je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 časa, kao načelnik Klinike za anesteziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci, kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u lice, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

Kako je moguće da u predmetu koji je bio u pod lupom medija, banjalučko tužilaštvo, odnosno tužilac naprave katastrofalan propust trebala bi utvrditi istraga u razumnom roku.

 

IZVOR: Istraga protiv tužioca Aleksandra Simonovića u toku: Propusti doveli do oslobađanja poznatog doktora iz Banjaluke – Srpskainfo